Windows 7: Aeg hüvasti jätta

Üks oluline operatsioonisüsteemide ajastu on lõppemas. 14. jaanuaril lõpetab Microsoft ametlikult Windows 7, nende viimase aastakümne ühe populaarseima toote, toetamise. Kuidas see teid mõjutab?

22. oktoobril 2009. aastal andis Microsoft välja Windows 7 operatsioonisüsteemi, mis osutus kasutajate seas kohe hitiks ning oli ülipopulaarne kogu möödunud kümnendi vältel. Kuid kui Microsoft Windows 7 operatsioonisüsteemi tutvustas, lubasid nad pakkuda 10-aastast tootetuge ja 14. jaanuaril 2020 saab see periood ametlikult läbi.

Miks see oluline on? Kuna ilma kasutajatoeta ei saa Windows 7ga töötavad arvutid enam tarkvarauuendusi. See tähendab, et peaaegu 200 miljonit arvutit üle kogu maailma, mis endiselt seda operatsioonisüsteemi kasutavad, ei varustata enam ajakohase turvatarkvaraga. Vananenud turvatarkvaraga arvutid ei suuda uute küberohtudega sammu pidada, jättes nad häkkimise ja viiruste suhtes haavatavaks.

Ehkki kõik Windows 7 kasutajad on ohus, on ohutase eriti kõrge nende ettevõtete jaoks, kellel on turvaprobleemide tekkimise korral palju kaotada. Tarkvaraettevõtte Cloudhouse poolt läbi viidud uuringu aruandest selgus, et üle 90% küsitletud ettevõtetest kasutasid rakendusi endiselt Windowsi pärand operatsioonisüsteemides.

Küberkurjategijad on aegunud süsteemide ülesleidmisel veebis äärmiselt osavad ja arvestades seda, kui palju inimesi endiselt Windows 7t kasutab, võib kindlalt väita, et kõik nõrgad kohad muutuvad peamisteks ärakasutamise sihtmärkideks. Seega muudab süsteemide värskendusteta jätmine nad haavatavaks krüptoviiruste ja muud tüüpi ründeprogrammide poolt, mis võib ettevõtte jaoks kaasa tuua krahhi.

Kui inimesed ja ettevõtted soovivad kaitstud olla, peaks nende jaoks olema prioriteet uurimale operatsioonisüsteemile üleminek. See protsess on imelihtne: peab külastama Windows 10 lehte, laadima oma arvutisse alla versiooni uuendamise tööriista ja installima kõige uuema versiooni. Ehkki suure uuenduse hind võib mõnele inimesele olla kõva löök, on kahtlemata parem see väljaminek kohe ära teha, kui hiljem küberrünnakujärgsete kahjude likvideerimisega tegeleda.

Ehkki operatsioonisüsteemi uuendamine on oluline esimene samm, ei tohiks arvata, et sellega on turvasüsteemide ülesseadmine lõpule viidud. Igal aastal luuakse ja võetakse kasutusele hulgaliselt uusi pahavara tüüpe, sealhulgas lunavara, mis on loodud Windowsi uute nõrkuste ärakasutamiseks. Kuna suured häkkimised ja turvasüsteemidest läbimurdmised on pidevalt uudiste pealkirjades, on praegu oma arvuti korrapäraselt uuendatud turvatarkvaraga kaitstud hoidmine tähtsam kui kunagi varem.

ESET viirusetõrje Windowsile tagab teile parima süsteemi jõudluse ja seda uuendatakse pidevalt, et kaitsta teid ka kõige uuemate ohtude eest. Kui soovite teada saada, kuidas ESETi küberturvalisuse lahendused võivad teid kaitsta nii kodus kui ka tööl, külastage meie lehte www.eset.ee.